11 Ocak 2010 Pazartesi

Fransız Peynirleri













Fransız devlet adamı Charles de Gaulle vakti zamanında “246 çeşit peynirin üretildiği bir ülkeyi yönetebilmek kolay değil” demiş. Günümüz itibariyle Fransız peynir çeşitlerinin 1000’i aştığını hesaba katarsak Sarkozy’nin işi hayli zor. Fransa haritasına bakınca karşınızdaki bir ülke değil de dev bir peynir tabağının krokisi sanki. Neredeyse her bölgesi bir peynire adını ve tadını vermiş durumda. İşte, o sayısız ve enfes peynirlerin en çok aranan üçlüsü.

Camembert
İlk kez Normandiya'daki Camembert köyünde Marie Fontaine adlı bir kadın tarafından yapılan bu peynirin aslında çiğ inek sütünden yapılanı makbul. Ama hijyenik kaygılar artık Camembert’in -çoğunlukla- pastörize sütten yapılmasını gerektiriyor. Tadını ve kokusunu korumak için ünlü yuvarlak tahta kutularda muhafaza ediliyor. Üstü hafifçe küflenen Camembert’in içi altın sarısı. Kahvaltı sofralarına değil şarap keyfine yaraşır.

Brie
Büyük tekerlek şeklindeki görünümüyle ünlü Brie peyniri Paris yakınlarındaki Brie bölgesinde üretiliyor. Tadındaki mantar, meyve ve fındık aromalarıyla, yumuşak kabuklu, kremamsı ve az kokulu bir nefis peynir. Sanıldığı gibi çok yağlı da değil üstelik. Oda sıcaklığında saklanması ve servis edilmesi farz olan Brie, peynir tabaklarının vazgeçilmezi. Taze meyvelerle, sandviçlerde ve salatalarda iyi gidiyor.

Roquefort (Rokfor)
Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlayan ve doğal mağaralarda saklanan Rokfor peynirinin her şeyi içindeki küf. Rokfor küfü için üçte ikisi buğday unu, üçte biri çavdar unundan hazırlanan özel bir hamur kullanılıyor. Daha sonra özel mağaralarda iki-üç ay bekletiliyor. Rokforun iyisi fildişi rengindedir, üzerinde koyu mavi-yeşil tonda damarlar olur ve tereyağı kıvamındadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder